Kyrre Bjørkås: The Big Blot // Secret Promo

FOR PROMTIONAL USE ONLY! PRESS ASSETS: WAV Soundcloud Front cover hires Press pictures here
Når Kyrre Bjørkås solodebuterer med albumet The Big Blot, kommer han krabbende opp til overflaten med lommene full av erfaringer fra arbeid på teater, med billed- og performancekunst og ikke minst, en fin rekke band: Først Bogus Blimp som var signet på Ulvers Jester Records, senere DU/Det är jag som är döden fra Trust Me og New World Vulture som nå har blitt til - ganske enkelt - Kyrre Bjørkås.
The Big Blot er mikset av Juhani Silvola, delvis produsert av Ådne Meisfjord (120 days) og gjestes av bla Sandra Kolstad og Eivind Henjum. Men albumet er først og fremst et veldig personlig stykke musikk, skrevet, arrangert og produsert av Kyrre Bjørkås som beskriver det slik:
Albumet er skrevet på grunnlag av en strøm av kjøkkenpsykedeliske «visjoner» som kom til meg mellom 2014 og 2016. Jeg har jobbet som kunstner i omtrent 15 år og sett mye rart for mitt indre øye, men disse «visjonene» var mer kruttsterke og skimrende enn vanlig: Europa som gjør yoga i leopardbody og spandexbukser, tantrisk sex under en himmel full av droner, det øyeblikket du får øye på en maur som tusler over neseroten din, et soverom på en slagmark.. osv. Det har blitt låter av visjonene. Ambisiøse og spissfindige, men også lekne og innbydende i sin blanding av synther, elektronikk og vindskeive gitarer. “Skiva er full av kjærlighet til den elleville, maniske teknoverdenen vi lever i, og ikke minst, til språkets viderverdigheter” sier Bjørkås, “jeg leste for eksempel et sted at bruken av krigsdroner gjerne omtales som intervensjoner med “a light footprint”. Den impulsen - å omtale noe grenseløst brutalt på en lett og fjørfin måte - den skjønner jeg med hele kroppen, og det er noe som har vært med i arbeidet med plata.” Videre forteller Bjørkås om albumtittelen: “Blot betyr jo blotsfest på gammelt, altså en rituell offerfest. Men på engelsk betyr det flekk, og brukes da gjerne i betydningen skamflekk, eller skamplett som det også heter i de gamle bøkene. Skammen og feiringen er liksom samtidig. Skamfest. Det er jo moderne.” På The Big Blot kan man høre ekkoet av den mangslungne tradisjonen av “kunst som møter popmusikk”. Coil, Einstürzende Neubauten og Animal Collective spøker alle i kulissene her, men også kunstneren Tom Sachs sin uhellige kobling av maktsymboler og pappmasje. Men Bjørkås har også en skjemtende folkelig side, hvor han ikke går av veien for mer burleske beskrivelser av vellyst, kanskje mest åpenbart i ertekrok-låten “How to X”. The Big Blot er et motsetningsfullt og paradoksalt album, som et Europa som tyr til østlig yoga, tantrisk sex og opiater for å lindre sine indre kriser, mens krisene nabolandet i øst blir stadig blodigere. Omslaget på The Big Blot prydes av et ferskt fotografi av Berlin-kunstneren Esra Rotthoff. På innsiden finner du en faksimile av en bot som Kyrre Bjørkås’ bestemor pådro seg for illegal dansing i 1943. I det tidsmessige og geografiske spennet mellom disse bukter Kyrre Bjørkås seg på et album som på samme tid er utfordrende og generøst, storslått og jordnært, politisk og intimt. Albumet slippes som hyperlimitert vinyl og digitalt på Fysisk Format 26. mai.
The Big Blot album tracklist:
 1. Oh Europe
 2. Bullets
 3. Pause nr 1
 4. How to X
 5. The big blot
 6. Long things swinging
 7. Drill a hole
 8. Like an ant
 9. Pause Nr 2
 10. The modern hoax
 11. Shades of prey