Elske Livet Fantastiskt - Om Det Skandinaviske Hjertet, Den Sentimentale Åpenbaring og Veien Fremover

Foto: Per Heimly

(Hi-Res foto)

Elske Livet Fantastiskt - Om Det Skandinaviske Hjertet, Den Sentimentale Åpenbaring og Veien Fremover

______________________________________________________________________________________________
Av: Eirik Kjøs Usterud

I de fire årene siden Beglomeg ga ut Eurokrjem med et tilhørende manifest om musikksjangeren og ideologien “eurohåp” har verden definitivt blitt et mørkere sted, herjet av rasisme og klimaendringer som aldri før. Hvor ble det av medmenneskeligheten? Hvor ble det av HÅPET? Glemte vi at livet er noe vi gjør sammen alle sammen, både på godt og på vondt?

Raymond Teigen Hauger har ikke glemt det, og Elske Livet Fantastiskt kommer akkurat nå som vi trenger det mest.

Jeg har tilbrakt en god del tid sammen med Raymond de siste årene og kan bekrefte at han ikke har meditert på en fjelltopp for så å komme tilbake med gudegitt visdom, men det høres sånn ut på platen. Den nye retningen til Beglomeg ble først avertert på det livsbejaende manifestet Kom Deg Over, som på mange måter er et preludium til albumet, men det finnes kjente takter fra tidligere materiale her også. Et sted mellom søttitallets classic rock og kosmiske synthmusikk, euforisk danseklubb og Skandinavias folkelige former for danseband og visesang har Beglomeg funnet sannheten og veien fremover.

Elske Livet Fantastiskt er et av de mest emosjonelt, sensuelt og intellektuelt overveldende verkene jeg har opplevd. Det er en plate om det som egentlig er viktig her i verden, og det er blant annet coverversjoner av temamusikken fra Frida - Med Hjertet i Hånden og en av de opptil flere svulstige innspillene Jahn Teigen hadde om at det var på høy tid å slutte med kald krig som skal til for å minne oss om det. For uansett hva du synes om Jahn Teigen på slutten av åttitallet stemmer det jo - det er mer som forener oss enn som deler oss, og det må vi aldri glemme. Det er for mye vakkert i verden for det.

Platen åpnes med et lite utsnitt trivelig dansk visesang, et bittersøt ekko av en svunnen tid i disse dager der joviale Danmark er i ferd med å svelges levende av frådende nynazisme, etterfulgt av en overveldende oversatt tolkning av Flash & The Pan’s religiøse åpenbaring Først & Sist, der Raymond faktisk høres ut som en profet, fortapt i visjonen mens bandet bygger opp til et virkelig gigantisk klimaks. Like mektige inntrykk finner vi i påminnelsene om hva livet er i den livsbetraktende monologen Pønkføkke, den eksplosive Kom Deg Over-oppfølgeren Fyr Løs og det avsluttende manifestet Jeg Er Et Liv. Smak litt på det, tenk litt på det. Du ER jo et liv! Vi er liv alle sammen! Selv det mest tilsynelatende banale fremføres med en nærmest religiøs intensitet. Det er ren sannhet, og de mener det. Albumet eksponerer kjernen, det du kjenner innerst inne i rusen, elskoven, de sterkeste musikalske opplevelser, og alle deler av venndiagrammet mellom disse tre.
Elske Livet Fantastiskt bør innføres umiddelbart som obligatorisk lytting for alle konfirmanter fremover, og alle i Skandinavia (språkdrakten og referanserammene når kanskje ikke så langt utenfor vår lille verdenskrok, men denne spesifikkheten er en viktig ingrediens) bør høre denne platen. Den er nøyaktig det vi trenger nå. Det er en flukt fra det grå og bitre hverdagslivet inn i en verden av kraft, mot og visdom.