JANSEN143

Darling West Cosmos

LP
Katalognr. JANSEN143LP
EAN 7041889513284
Buy at shop.fysiskformat.no
CD
Katalognr. JANSEN143CD
Buy at shop.fysiskformat.no
LTD LP
Katalognr. JANSEN143LPLTD
EAN 7041889513284
Buy at shop.fysiskformat.no
Høyoppløste bilder:
JANSEN143
Sporliste
Side A:
1. Cosmos
2. Light Ahead
3. Still Here
4. Old Man
5. Will I Ever Know

Side B
6. Oh Love
7. Till Night Turns to Day
8. Wild Dreams
9. Prelude
10. Echoes

Etter en uke med intens skriving i havgapet på Giske returnerte Darling West med skissene til det som skulle bli Cosmos, deres femte studioalbum. Cosmos er lyden av ekspansjon. Ekteparet Kreken har denne gangen involvert de to bandmedlemmene Thomas Gallatin og Christer Slaaen i både låtskriving og produksjon, og sammen har de virkelig videreutviklet Darling West.

Vestkystpop, cosmic folk, americana, kall det hva du vil – det er til og med innslag av afro blues her – men der hvor de tidligere har vært lette å plassere under folk og americana, er det nå mer naturlig å sette dem i pop-sjangeren.

Cosmos er helt og holdent spilt inn og produsert av bandet selv. I tillegg bidrar Jarle Bernhoft på «Wild Dreams», og amerikanske Matthew Logan Vasquez (Delta Spirit) duellerer med Mari på «Light Ahead». David Wallumrød, Lars Horntveth og Torjus Vierli briljerer alle på tangenter, og selveste Rob Moose (Paul Simon, Bon Iver, Sufjan Stevens, Phoebe Bridgers) har lagt stryk på «Till Night Turns to Day» og «Old Man».

Vi får også masse av det man har blitt så glad i med Darling West tidligere; Mari Krekens fantastiske stemme og Tor Egil Krekens utrolige strengespill. Sammensetningen har blitt en magisk plate, med sanger og melodier som borrer seg fast i bevisstheten.

Under en pandemi der mange har strevd med å holde motet oppe, har bandet forsøkt å gjøre sitt for å bidra, og var en av få artister som faktisk klarte å bygge et større publikum gjennom nedstengingen med sitt særdeles vellykkede YouTube-konsept, Family Sessions. Der tok de også med seg andre artister, og klarte med det å lage et fellesskap – en familie – som fortsatt står sterkt i dag.

Musikken på Cosmos er utforskende, mens tekstene søker innover. Resultatet har sterke pop-referanser, og tøyer grensene for hva det norske americana-universet kan være. «Cosmos» handler også om å bli glad i seg selv, og selvsagt litt om vaklende kjærlighetsforhold – i kjent Darling West-stil.

Cosmos er et aldri så lite kunststykke fra bandet, og de fortsetter å vise seg frem som unike formidlere og musikere.

Cosmos kommer 24. mars, 2023 på Jansen Records